het collectief

the ministry of operatic affairs

een reizend operacollectief

Het avontuurlijke operacollectief staat bekend voor haar frisse enscenering van grote opera's: Mozarts Don Giovanni & Così fan Tutte, Glucks Orfeo, Purcells Dido & Aeneas. The Ministry haalt opera uit de pluche waar dat nodig blijkt en injecteert een stevige dosis jonge energie, humor en lef, daar waar ‘au sérieux’ de pret dreigt te bederven. The Ministry jongleert met conventies en theatrale codes en trekt opera naar vandaag. Ze doet dat met respect voor de partituur, het publiek en de tradities.

 

Dirigent Bart Van Reyn en acteur-regisseur Korneel Hamers vormen samen het ministriële duo achter The Ministry of Operatic Affairs. Ze sloten in 2012 een bloedband in een Berlijns café en richtten Belgiës eerste reizende operagezelschap op. De twee ministers stelden een internationaal collectief van gelijkgestemde en door opera bezeten kunstenaars samen.

 

Ook op muzikaal vlak sluit The Ministry of Operatic Affairs geen compromissen. Het periode-orkest “Le Concert d’Anvers” speelt op historisch correcte instrumenten. Voor de solistenploeg wordt beroep gedaan op de fijnste stemmen uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië.

 

Bart Van Reyn is de inspirerende artistiek leider van Le Concert d’Anvers en Octopus (Kamerkoor en Symfonisch Koor). Daarnaast legt hij zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium. Hij is in België voor dit repertoire één van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie. Bart Van Reyn is chefdirigent van het Deens Radio Koor en regelmatig te gast bij tal van topensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, het Vlaams Radio Koor, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het SWR Vokalensemble Stuttgart, Collegium Vocale Gent, BBC Singers en het Rundfunkchor Berlin.

 

Korneel Hamers is theatermaker en mede-oprichter van het succesvolle theatercollectief SKaGeN. Sinds 2000 speelde, produceerde en/of regisseerde hij meer dan 50 theater- en muziekproducties. Tijdens zijn werkzaamheden in Berlijn verzamelde Korneel Hamers een sterke internationale ploeg: Hij ontving samen met zijn vaste kern, de ontwerpers Julia Weisbrich (D) en Julia Rommel (A), de ‘Operare10 Preis’ voor libretto en regieconcept van de Zeitgenössische Oper Berlin.

 

Le Concert d'Anvers is een nieuw orkest, dat zich focust op muziek van de 18de en 19de eeuw. Geen saaie lezingen echter, maar spittante interpreraties op authentieke instrumenten. Le Concert d'Anvers is een verzameling van de beste instrumentalisten uit België, Nederland en Duitsland.

 

Octopus is een flexibel ensemble van 24 tot 100 zangers. Het koor voert zowel barokke en klassieke oratoria, romantische en hedendaagse a-capellamuziek, als werken met symfonisch orkest uit. Naast concerten met alle Belgische symfonieorkesten werkt het koor regelmatig samen met gerenommeerde theatergezelschappen en theatermakers als Jan Decorte, DeTijd en SKaGeN. In de pers wordt dit koor telkens opnieuw hoog gewaardeerd voor haar verfijnde klank en stijlbewuste interpretaties.